2008. december 26., péntek

A tökéletes zserbó naranccsal




Hogy könnyen megtaláljam jövő karácsonykor....

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj hidegen
1 dl langyos tej
1 ek cukor
2 dkg élesztő
2 nagy csipet só
5 dkg cukor
1 tojás

A töltelékhez:
40 dkg darált dió összekeverve
20 dkg cukorral,
50 dkg jó minőségű sárgabarack lekvár
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál kandírozott narancshéj
5 dkg  mazsola

A mázhoz:
1 bögre cukor
2 evőkanál víz
10 dkg csoki
3 dkg vaj

Az élesztőt a cukorral elkevertem a langyos tejben és 5 percig hagytam állni.  A vajat elmorzsoltam a liszttel, hozákevertem az élesztős tejet, 5dkg cukrot,  sót, és a tojást, összegyúrtam.  Három darabba vágtam, becsomagoltam egy fóliába és a hűtőben pihentettem egy éjszakán át.  

Másnap kinyújtottam egy lapot 25x35 cm-esre, megkentem a lekvár felével, rászórtam a darált diót a cukorral elkeverve és a citrom és narancshéj felét meg a kandírozott narancshéjat és a mazsola felét, majd újabb lapot nyújtottam, rátettem diós-lekváros töltelékre és megismételtem ugyanezt.  Végül a 3. lap került a legtetejére.

45 percig sütöttem, 180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben.

Amikor kihűlt, ráöntöttem a mázat.  Ehhez a cukrot a vízzel addig főztem, míg elolvadt a cukor (ez kb. 3 perc, de kavargatni kell), ekkor beletettem a csokit apróbb darabokra tördelve, és megvártam, míg az is elolvad.  Le a tűzről, és bele 3 dkg vaj.  Rögtön a kihűtött sütire kell önteni, és várni, míg megdermed.

Teljes siker.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Így olvasva tényleg finom lehet...
Sajnos én már nem ehetek ilyesmit. De arra azért emlékszem, hogy apai nagyanyám zserbója öt rétegű volt, nem csak három... :P